Chat with us, powered by LiveChat
Cărți de spiritualitate, dezvoltare personală, religie, psihologie practică, relații de cuplu, știință și spiritualitate, sănătate

Coș de cumpărături

0 produse - 0 Lei

8 beneficii ale lecturii: de ce este bine să citești în fiecare zi

lifehack.org

8 beneficii ale lecturii

Când a fost ultima dată  când ai citit o carte? Obișnuințele tale zilnice legate de citit se rezumă la postările de pe Tweeter sau Facebook și la instrucțiunile de pe pachetele de mâncare instant?  Dacă ești unul dintre nenumărații oameni care nu au obiceiul de a citi zilnic, ai putea ieși în pierdere: lectura are un număr foarte mare de beneficii, dintre care expunem mai jos doar câteva.

 

1. Stimulare mentală

Studiile științifice au demonstrat că cei care au o minte stimulată în mod constant prezintă riscuri mai mici de a dezvolta bolile Alzheimer și demența, iar în cazul celor la care aceste boli sunt deja prezente, menținerea creierului activ încetinește progresul afecțiunilor mentale. Ca și orice alt mușchi din corpul uman, creierul are nevoie de exercițiu pentru a se menține puternic și sănătos, așa că expresia “ce nu folosești, vei pierde” se potrivește foarte bine când vine vorba despre minte. Cititul este un mijloc excelent de a stimula creierul în fiecare zi.

 

2. Reducerea stresului

Indiferent cât stres acumulezi din cauza serviciului, în relațiile personale sau din cauza altor circumstanțe cu care te confrunți în viața cotidiană, acesta se evaporă ca prin minune atunci când te scufunzi într-o poveste captivantă. Un roman bine scris te poate transporta pe alte meleaguri, în timp ce cititul ziarelor și privitul știrilor la televizor te vor menține încorsetat în problemele de zi cu zi. Lectura zilnică alungă tensiunile și facilitează relaxarea mentală.

 

3. Cunoașterea

În tot ceea ce citești poți descoperi noi informații, care ar putea deveni folositoare la timpul potrivit. Cu cât ai mai multă cunoaștere, cu atât ești mai bine pregătit pentru a face față provocărilor.

În plus, iată ceva ce merită a fi luat în considerare: dacă se va petrece să ajungi la un moment dat în circumstanțe de grele încercări, ține minte că chiar dacă ai putea pierde serviciul, posesiunile, banii, sau chiar sănătatea trupească – cunoașterea îți va rămâne.

 

4. Dezvoltarea vocabularului

Cu cât citești mai mult, cu atât mai mult ești expus la din ce în ce mai multe cuvinte noi, iar o parte dintre acestea își vor face loc în vocabularul folosit în mod constant. Vorbirea plină de elocvență și o paletă largă de cuvinte în vocabularul personal sunt de mare ajutor în orice profesie, iar faptul că poți aborda cam orice subiect de conversație poate însemna un mare plus pentru încrederea în sine. Citirea cărților este foarte importantă pentru cei care învață limbi străine, întrucât au astfel șansa de a întâlni cuvinte folosite în context, ceea ce îi va ajuta atât la exprimarea orală fluentă cât și în scris.

 

5. Îmbunătățirea memoriei

Când citești o carte, ești pus în situația de a ține minte tot felul de detalii legate de personaje, trecutul lor, motivele, dorințele, nuanțele dezvoltării personalităților de-a lungul poveștii, precum și diferitele aventuri prin care trec. Este o cantitate destul de mare de informații de reținut. Iar partea și mai uimitoare este că fiecare nouă amintire pe care o creăm formează noi sinapse ori le întărește pe cele existente. Acestea îmbunătățesc memoria pe termen scurt și stabilizează stările de spirit.

comments powered by Disqus
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor.   Mai multe despre cookies     
OK

Newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele apariții editoriale, reduceri de preț sau promoții speciale

Abonare

Favorite

Trebuie să fiți autentificat pentru a adăuga produse la Favorite.

Click aici pentru autentificare dacă aveți deja un cont , sau aici aici pentru crearea unui cont nou.