Bernard Haisch a fost un cercetător pentru cel puțin treizeci de ani. A efectuat cercetări la Universitatea din Wisconsin, unde doctoratul său a descris matematic cum radiația și lumina emană dintr-o stea în spațiu. De atunci încolo, acreditările și referințele sale ca și astro-fizician sunt uimitoare.

Cartea sa Teoria existenței lui Dumnezeu - Universuri, focare ale punctului zero și dincolo de acestea, afirmă că scopul ultim al existenței universului și al fiecărei ființe din el nu va proveni doar dintr-un experiment științific. Acesta va veni dintr-o conștientizare a fiecăruia, că noi suntem cei care creăm experiența lui Dumnezeu în planul fizic.

Ființa supremă, sau tot ceea ce există, sau conștiința infinită dincolo de care nu mai poate fi nimic altceva, este numită de Haisch - Dumnezeu. Conștiința lui Dumnezeu este cea care produce ceea ce există, iar noi suntem o parte a ei. Conștiința noastră este conștiința lui Dumnezeu: ce existență fascinantă avem!

Ca ființe umane, unul din scopurile noastre este de a trăi experiența existenței lui Dumnezeu chiar în planul fizic. În Dumnezeu, totul există in potentia sau cu alte cuvinte - ca și posibilitate. Dar, noi suntem încarnări ale conștiinței lui Dumnezeu in actu, sau cu alte cuvinte creaturi conștiente cu corpuri fizice.

Majoritatea oamenilor de știință moderni încearcă să explice universuri îndepărtate, stele, planete, atomi, electroni, protoni și orice creatură, inclusiv viața însăși, reducându-le la fizică și chimie și ecuații matematice. Nu însă și Haisch.

Ca și fizician, Haisch nu ar nega existența unor asemenea ecuații, deoarece și-a petrecut aproape întreaga viață împreună cu ele. Motivul pentru care aceste ecuații pot fi descoperite este pentru că Dumnezeu le creează în mod conștient. Acesta este pasul logic pe care mulți oameni de știință îl scapă. Aceasta este reducerea la absurd a științei pe care Teoria existenței lui Dumnezeu a lui Haisch o expune.

Pe de altă parte, Haisch se așteaptă ca religia să renunțe la dogma și la așa-numitul adevăr ei revelat a priori. Religia trebuie să găsească un numitor comun cu știința pentru a căuta un adevăr ce poate fi experimentat, adevăr ce va eleva conștiința omului la un nivel mistic.

Cartea Teoria existenței lui Dumnezeu este extrem de ușor de citit. Când Haisch se folosește de mecanica cuantică, de big-bang, de legile lui Newton, de teoria inflației, a superstring-urilor sau numeroase alte paradigme științifice pentru a explica teoria sa asupra lui Dumnezeu, o face cu o așa simplitate, încât orice persoană obișnuită poate urmări fără probleme firul expunerii.

Cartea lui Haisch este pentru cititorul obișnuit, nesatisfăcut de religia organizată. Este pentru persoane care găsesc descoperirile științifice fascinante, dar care știu în adâncul inimii lor că scopul ultim al vieții este ceva ce se află dincolo de acestea.

 

Sursa: Regis Schilken, blogcritics.org


Senior Editor la Editura ATMAN din 2013, pasionat de spiritualitatea orientală, călătorii, de frumos și evident - de cărți, aflat mereu în căutarea extaziantă a acelei realități care este esența ultimă a oricărei ființe umane.