Câteva cuvinte despre Mataji Devi Vanamali

Câteva cuvinte despre Mataji Devi Vanamali

mataji devi vanamaliVanamali este un alt nume pentru Domnul Krishna. Acesta înseamnă „cel ce poartă o ghirlandă de flori sălbatice”. Mata Devi Vanamali este o mare adoratoare a lui Krishna și își oferă adorarea din micul oraș - punct de pelerinaj numit Guruvayoor în Kerala. Acest oraș este faimos pentru templul de aici dedicat lui Krishna. Statuia lui Krishna din acest oraș se spune că ar fi fost adorată chiar de Domnul Krishna și de părinții săi. O sumedenie de proprietăți miraculoase sunt legate de aceasta.

Mataji deține o diplomă în filosofie obținută cu M.A Honours la Universitatea din Madras. A trecut examenele cu note maxime, profesorul ei fiind T.M.P. Mahadevan, faimos pentru cărțile sale despre Advaita Vedanta.

Chemarea absolutului

Mataji a participat la unul din primele cursuri de Meditație Transcedentală, ce s-au ținut în India la centrul numit Nandi Hills lângă Bangalore. Ea a deschis apoi un centru de Meditație Transcedentală în orașul Trissur, și a desfășurat activități acolo timp de zece ani. Mataji a fost prima persoană ce a predat Meditația Transcendentală prizonierilor din închisoarea de stat Vijur de pe lângă orașul Trissur. Au fost ținute cursuri săptămânale și a pornit chiar și un program de reabilitare ale cărui sesiuni se desfășurau prin diverse ceainării, sau altele chiar în centre de țesătorie. În acea perioadă, a ajuns și în insulele Andaman pentru a evalua penitenciarele și a desfășura cursuri de Meditație Transcendentală.

La zece ani după aceste evenimente, Mataji și-a început călătoria către munții Himalaya. Nevoia imperioasă de a lăsa în urmă tot ceea ce cunoscuse înainte, precum și siguranța și confortul, era mult prea apăsătoare pentru a fi ignorată. A lucrat timp de un an în Vivekananda School for tribals din Arunachal Pradesh, în India de nord, dar nici aceasta nu îi împlinea aspirațiile. Își dorea să descopere nestematele ce era sigură că se află ascunse bine în marile scripturi ale hinduismului. Dorea să găsească un guru care să o ajute în această căutare și să ajungă în final la o comuniune intimă cu Krishna. Cu toate că era profund recunoscătoare lui Maharishi pentru tot ce făcuse pentru ea, setea ei de a afla un guru cu care să poată comunica și să primească sfaturi personale, era mult prea puternică. Karma yoga nu era răspunsul pentru ea.

Găsirea ghidului spiritual

Astfel că a plecat într-un pelerinaj prin vasta întindere a munților Himalaya în frigul cumplit al iernii, pentru a ajunge într-un final la Rishikesh - un oraș sfânt la poalele râului Ganga, faimos pentru numărul impresionat de yoghini ce au trăit acolo. După multe încercări, Krishna Vanamali a găsit locul perfect pentru ca ea să ridice un ashram. Vărul ei, Mohan, și-a luat concediu de la serviciul unde lucra pentru a o ajuta în această nobilă angrenare, însă în cele din urmă renunță la cariera sa promițătoare și se stabili și el în ashram.

Setea ei pentru un guru nu fusese încă împlinită. În acest oraș al guru-șilor, nu găsi însă pe nimeni să-i satisfacă aspirațiile. Noapte și zi inima ei se plângea Domnului să-i trimită un guru. Într-o zi s-a făcut ca Sankaracharya al Kanchi Kamakoti – Sri Jayendra Saraswati să treacă pe lângă ashram. În acele zile, Sfinția Sa obișnuia să se plimbe în picioarele goale peste tot. Se îndrepta către faimoasele locuri de pelerinaj Badrinath și Kedarnath și campase pe lângă Rishikesh pentru câteva zile. Se plimba pe podul cunoscut ca Lakshman Jhula atunci când trecu pe lângă ashram. Mataji fusese înainte partenera lui Kanchipuram Mutt și obișnuia să meargă chiar la Kanchipuram pentru a obține binecuvântările lui Paramacharya, nimeni altul decât guru-ul lui Sri Jayendra Saraswati.

Sri Jayendra Saraswati

Ea îi întâlnise pe ambii sfinți și obținuse binecuvântările amândorura. Acum însă când auzi că Sri Jayendra Saraswati trecea prin apropiere, alergă la el fără nici un motiv anume. Îngenunchind în mijlocul străzii înaintea sa, ea îl imploră să viziteze ashram-ul. Când el auzi numele ashram-ului, a încuviințat imediat. Întorcându-se de pe Lakshman Jhula, acesta intră în ashram și merse în sala de meditații unde fu plăcut impresionat de tot ceea ce văzu. În acel moment, Sri Jayendra Saraswati locuia la Dayananda Ashram, iar Mataji începu să meargă zilnic acolo pentru a practica puja către el.

Într-o bună zi, cu ocazia unei audiențe obișnuite cu mai multe persoane, ea, așezată lângă el, îl întrebă dacă ar dori să-i ofere „mantropadesam”. Aceasta este oferirea unei formule sacre sau mantra de către guru, unei persoane pe care el s-a hotărât să-l accepte ca și discipol. Nu putea explica ce anume o împinse să facă această cerere în acel moment. Nu fusese ceva premeditat. Sri Jayendra Saraswati nu răspunse în niciun fel, dar foarte curând el trimise pe toată lumea afară din cameră și îi oferi inițierea în mantra pe care de atunci ea o repetă de ani și care îi era atât de dragă inimii sale. În mod normal, un guru întreabă pe respectiva persoană multe întrebări înainte să îl accepte ca discipol al său, iar discipolul trebuie să realizeze anumite proceduri pentru inițiere. În acest caz însă, nu s-a petrect astfel. Era ca și cum el ar fi recunoscut-o de la prima lor întâlnire și o aștepta doar ca să-i ceară aceasta. El știa chiar și mantra care îi era ei cea mai aproape de suflet. Se spune că chiar dacă discipolul nu-și recunoaște guru-ul, guru-ul îl va recunoaște întotdeauna pe discipol și astfel fu și în cazul lui Mataji.

Ashram-ul Vanamali

ashram

Sfinția Sa căuta un petec de pământ pentru a ridica o replică a faimoaselor temple din Badrinath și Kedarnath. Mataji a fost desigur încântată să-i doneze o parcelă din terenul ashram-ului pentru aceasta, ca și guru dakshina (plata guru-ului). De la Rishikesh, Sankaracharya a mers pe jos până la templele din Badrinath și Kedarnath și aduse înapoi pământ sacru și prasada (ofrande) de la acele temple și puse astfel în mod formal piatra de temelie a celor două noi temple, pe parcela donată de Mataji. Trimise arhitecți și zidari din sud și construi două temple încântătoare pentru Badri Narayana și Kedarnatha, în stilul templelor sud-indiene. Binecuvântă apoi locul și declară că cei care nu pot ajunge la templele din Badrinath și Kedarnath se pot ruga la aceste replici în miniatură ale templelor și ar obține astfel toate beneficiile unui pelerinaj lung și riscant de altfel către vârfurile munților Himalaya.

Vanamali Ashram a luat ființă ca un sanctuar privat și un loc de meditație, Domnul Vanamali însă avea alte planuri. Una din primele persoane ce aveau să ajungă la ashram a fost Arvind Burger din SUA. A fost atât de impresionat de acest loc încât a scris o scrisoare către International Yoga Journal descriind locul ca fiind un mic paradis și altele asemenea. Foarte curând, oameni din toată lumea au început să vină în valuri la ashram.

Începând cu 1995, Mataji a dat curs invitațiilor de a merge peste hotare. De atunci încoace, a realizat multe retrageri spirituale în țări precum Italia, Germania, Franța, Suedia, Israel, SUA, Marea Britanie, Singapore, Malaezia și mai recent - Brazilia. Este o bună cunoscătoare a limbii engleze, iar conferințele sale toate au la bază învățăturile Domnului Krishna din Srimad Bhagavad Gita. Nu are opinii ale sale personale, ea este doar o gură prin care Krishna oferă învățăturile sale.

Cărțile scrise de Vanamali

A scris multe cărți în engleză despre diverși zei ai panteonului hindus. Dintre acestea, Sri Krishna Lila (tradusă în limba română ca Viața completă a lui Krishna), ce descrie faptele zeului albastru din Vrindavana de la nașterea sa până la dispariția din acest plan al existenței, este o operă clasică, una care nu a mai fost nicicând scrisă într-o asemenea manieră și cu atâtea detalii.

Celelalte cărți ale sale sunt:

Activitățile caritabile

Ashram-ul este angajat în mod activ în ajutorareacopiilor din sat. În fiecare duminică, sunt învățați cântece și regulile de bază ale igienei de către Mataji și li se oferă lapte și biscuiți. Cu ocazii speciale, se oferă și mese. Cu toții primesc uniforme școlare și pulovere și pături iarna.

diwali

Anul trecut, ashram-ul a adoptat un mic sătuc de pe dealurile din apropiere numit Gajja. Haine vechi sunt adunate de prin toată lumea și distribuite. Cele câteva școli de stat sunt într-o stare foarte precară și în fiecare an Mataji distribuie pulovere și uniforme. Și aici se pune accentul pe ajutorarea copiilor. Fetele sunt învățate să facă felicitări cu flori sălbatice. Aceste felicitări sunt apoi vândute iar banii adunați se întorc la săteni.

 

Mataji spune despre ea că nu este nicio yoghină și niciun sadhu (sfânt), ci doar o gopi sau slujitoare a Domnului Krishna. Poartă doar violet, de vreme ce ea afirmă că aceasta este culoarea lui Krishna în transcendență. Potrivit spuselor ei, atunci când apare în fața ochilor noștri el apare albastru, dar în transcendență, culoarea sa este violet.

Ashram-ul Vanamali este situat pe un varf de munte de unde apare o vedere fascinantă a fluviului Ganga ce-și croiește drum printre stânci. Cel mai frumos lucrul despre ashram-ul Vanamali dincolo de locația sa deosebită, este faptul că oricine merge acolo se simte de parcă a ajuns acasă. Vibrațiile sunt atât de puternice că nimeni nu poate rata să nu fie plăcut afectat de către acestea. În mod normal, Mataji locuiește în ashram iarna din Octombrie până în Martie. Pe timpul verii se află fie în turnee, fie se află în retragere singură, în munți.

 

Hari Aum tat sat

Suport clienti luni - vineri, între orele 12:00 - 17:00

0746.201.369 office@editura-atman.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!