Cine suntem noi cu adevărat? O perspectivă non-dualistă

Cine suntem noi cu adevărat? O perspectivă non-dualistă

de Marius Mihai Lungu

Pentru majoritatea dintre noi viața este un zbucium permanent, presărat cu câteva momente de respiro, care ne permit o eliberare temporară de luptă, conflicte, pierderi, violențe, crize, umilințe, competiție și suferințe. Aceste lucruri sunt fundamentate pe cinci convingeri profunde complet greșite enumerate mai jos:

  1. Cea mai importantă convingere greșită este că suntem o persoană separată de celelalte și de lume.
  2. O alta, dar nu mai puțin greșită, este convingerea că avem nevoie de ceva pentru a fi liniștiți și liberi.
  3. O a treia convingere greșită, care derivă din primele două, este că pentru a obține lucrurile de care ni se pare că avem nevoie, trebuie să concurăm între noi.
  4. A patra convingere greșită, care derivă direct din cea de separare, este că suntem superiori sau mai buni decât alții.
  5. A cincea, dar nu mai puțin greșită decât celelalte, ne spune că credințele și convingerile noastre sunt corecte, și pentru a dovedi asta suntem în stare chiar să-i ucidem pe cei care gândesc altfel.

 

 

Mulți dintre noi suntem atât de atașați de credințele și convingerile noastre, încât ne identificăm cu ele, considerându-le fundamentale pentru persoana care ne considerăm că suntem.

Astfel, prin identificarea cu credințele religioase, ne considerăm creștini, musulmani sau budiști. Prin identificarea cu iluzia că suntem corpul, ne considerăm frumoși, urâți, grași sau slabi. Prin identificarea cu iluzia că suntem personajul principal din filmele mentale, ne considerăm buni, răi, deștepți, superiori sau cei care controlează totul.

Asta ne arată că persoanele care ne considerăm că suntem depind în foarte mare măsură, dacă nu complet, de aceste credințe și convingeri. Această constatare simplă ne arată că suntem dependenți. Depindem de credințele și de convingerile noastre, dar și de persoana cu care ne identificăm și de nevoile, dorințele, poftele și obsesiile ei.

V-ați pus vreodată întrebarea ce este o asemenea credință sau o convingere? Sau o poftă, sau o obsesie? V-ați gândit vreodată dacă sunt reale? Ce sunt toate lucrurile acestea de care suntem dependenți?

Aflați mai multe, în noua carte „Stăpânul minții”, de Marius Mihai Lungu.

Suport clienti luni - vineri, între orele 12:00 - 17:00

0746.201.369 office@editura-atman.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!