Dieta ketogenică și efectele sale asupra dominanței estrogenului

Dieta ketogenică și efectele sale asupra dominanței estrogenului

Contrar perioadei menopauzei - atunci când producția de hormoni a femeilor scade, niveluri ridicate ale estrogenului se poate întâlni în timpul pubertății, de-a lungul perioadei de fertilitate și chiar și în peri-menopauză.

Dominanța estrogenului se referă la aspectul în care estrogenul este mare în comparație cu progesteronul. Estrogenul poate fi foarte ridicat, cu niveluri normale de progesteron, sau estrogenul poate fi la un nivel normal în timp ce progesteronul este scăzut. Echilibrul dintre cele două este ceea ce contează cel mai mult.

Atunci când există o dominanță a estrogenului, pot apărea următoarele simptome:

  • menstruații neregulate sau abundente;
  • dureri de sâni sau sensibilitate a acestora;
  • oboseală;
  • anxietate și depresie;
  • creștere în greutate;
  • retenție de apă/umflare;
  • iritabilitate și schimbări bruște de dispoziție.

Dacă simptomele de mai sus par a fi ceva normal, lună de lună pentru tine, poate ar trebui să faci o vizită unui medic pentru a verifica nivelurile de hormoni. Este interesant că în cultura oamenilor, asimilăm aceste simptome ca parte a experienței de viață a femeilor, dar vă asigur că menstruația nu trebuie să fie dureroasă și nici măcar inconfortabilă.

Unii factori din spatele dominanței estrogenului pot fi:

  • Expunerea la estrogeni din mediul înconjurător: chimicalele din plastic, produsele de îngrijire personală și produși de modificare a calității aerului pot avea efecte similare estrogenului atunci când vin în contact cu trupurile noastre.
  • O slabă detoxifiere a organismului: O bună funcție intestinală care include un microbiom echilibrat și o mulțime de fibre ajută trupul să elimine excesul de estrogen. Dacă nu sunteți echilibrată, sau sunteți în mod obișnuit constipată, acești estrogeni pot reintra în circulație în corpul vostru.
  • Stres: Când vă aflați într-o situație stresantă, trupul prioritizează producția de cortisol (hormonul de stres) în pofida producției de progesteron. La urma urmelor, o perioadă stresantă nu e un moment potrivit pentru reproducere din perspectiva trupului, astfel că acesta direcționează resurse de la echilibrarea hormonilor și produce hormoni de stres în schimb. Amintiți-vă că atunci când progesteronul este scăzut, estrogenul devine ridicat în comparație cu acesta.
  • Zahărul: Zahărul provoacă o creștere rapidă a nivelului de insulină și în timp, acesta poate duce la un exces de estrogen prin schimbările într-o proteină numită globulina de legare a hormonilor sexuali.(1)

 

Rolul salvator al dietei ketogenice atunci când apare dominanța estrogenului

 

Dieta ketogenică acționează pe mai multe niveluri importante. În primul rând, o dietă ketogenică bogată în fibre poate sprijini detoxifierea prin oferirea nutrienților necesari ficatului de a scăpa de estrogenul în exces și apoi oferă microbiomului vostru (la nivelul intestinelor) fibrele necesare eliminării excesului de estrogen din organism.

În al doilea rând, dieta ketogenică elimină zahărul din alimentația voastră, de aici rezultând echilibrarea insulinei și a nivelului de zahăr. Și pe deasupra, sprijină echilibrarea hormonilor sexuali și reduce inflamația în organism. În realitate, aș merge până acolo încât aș spune că o dietă ketogenică bogată în fibre este dieta dominanței estrogenice!

Dieta ketogenică nu vă poate scăpa de produsele nepotrivite de igienă personală, dar dacă vă veți simți bine în keto, cu siguranță veți avea energie și pentru acest nou și necesar proiect!

După cum vedeți, dieta ketogenică bogată în fibre este special gândită pentru femei și oferă o fundație minunată și bogată în nutrienți pentru sănătatea dvs și pentru echilibrarea hormonală, la orice vârstă. Sunt foarte entuziasmată să vă anunț și noua mea carte - Dieta ketogenică bogată în fibre – ce vă va oferi toate detaliile acestui stil de viață testat științific și complet din punct de vedere nutrițional. 

 

Referințe: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680959/
Articol original aici: https://naomiw.com/blogs/nutrition/ketogenic-diet-and-estrogen-dominance

Suport clienti luni - vineri, între orele 12:00 - 17:00

0746.201.369 office@editura-atman.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!