Lex Hixon - un eminent budist tantric tibetan, creștin ortodox, sufit și nondualist vedantic

Lex Hixon - un eminent budist tantric tibetan, creștin ortodox, sufit și nondualist vedantic

Am crescut în sudul Californiei, un loc cultural, cu energie sacră, nu într-un mod convențional sau religios, ci liber, conform filosofiei de viață a părinților mei. La vârsta de 13 ani am mers la o școală conservatoare de băieți din Connecticut, unde am învățat timp de patru ani. Atmosfera aproape monastică mi-a dezvoltat mult conștientizarea, iar sub îndrumarea unor minți și spirite minunate am devenit poet, filosof, muzician și am pornit în căutarea spiritualității. Aceste patru căi s-au întrepătruns, arătându-mi drumul în viață încă din acea perioadă. 

Nu am revenit în contextul confortului cultural californian, ci am preferat Coasta de Est și am mers la Universitatea Yale, după care, patru ani mai târziu, m-am mutat la New York. Am terminat Facultatea de Filosofie, lucrarea mea de diplomă fiind despre Soren Kierkegaard, primul meu ghid spiritual, cel care mi-a deschis dimensiunea spiritualului, demonstrându-i clar existența dincolo de ceea ce el a numit esteticul și eticul sau logicul.

La vârsta de 19 ani am devenit creștin, sub îndrumarea tatălui unui coleg de facultate, Vine Deloria Senior, un preot episcopal Lakota Sioux. Creștinismul non-european al părintelui Deloria, având la bază moștenirea sa amerindiană, s-a împletit cu creștinismul existențial al lui Kierkegaard, cu critica aspră a raționalismului lui Hegel, cu tendința gândirii expansioniste europene. Astfel, viața mea spirituală a început la confluența dintre curentul european și cel non-european.

În timpul facultății am descoperit filosofia tradițională Zen prin intermediul lui Alan Watts și non-tradiția lui Krishnamurti. Am mai descoperit și The Gospel of Ramakrishna, carte pe care am început să o citesc după ce am absolvit facultatea, în 1963. L-am cunoscut pe autorul acestei minunate cărți, Swami Nikhilananda, împreună cu care am studiat, călătorit și meditat în ultimii șapte ani din viața sa. El a fost nașul celor patru copii ai mei și ai soției mele, Sheila. Sub îndrumarea lui, mi-am terminat doctoratul la Universitatea din Columbia în 1976, cu lucrarea de doctorat despre Gaudapadakarika. Nu am cuvinte să-mi exprim recunoștința față de el. 

Timp de aproximativ zece ani, din 1971 și până în 1984, am fost jurnalist și am difuzat o emisiune de două ore la postul de radio din New York (WBAI), intitulată „In the Spirit”. Asta a presupus foarte multă muncă în conștiința spirituală americană, precum și o ocazie de a-i cunoaște pe cei mai de seamă reprezentanți ai tradițiilor lumii care vizitau New York-ul. Am cunoscut sute de profesori și studenți – atât faimoși, cât și mai puțin faimoși, atât autentici, cât și mai puțin autentici –, analizând dinamica interesantă a interacțiunii culturale și a dezvoltării spirituale. În această perioadă am început să studiez și muzica clasică indiană cu Vasant Rai.

În 1975 am ținut un curs la noua Școală de Cercetare Socială. Prelegerile au fost înregistrate, transcrise și minuțios editate, fiind publicate în 1978 cu titlul Coming Home: The Experience of Enlightenement in Sacred Traditions. Cartea, care a devenit o lectură clasică în domeniu, a fost vândută în 20.000 de exemplare și a fost printată din nou în 1988 de Jeremy Tarcher. 

În 1980 am devenit ghid spiritual, sau șeic, în Ordinul Kwalvati-Jerrahi din Egipt și Istanbul, un ordin cu o tradiție de 700 de ani. Trebuia să am grijă de patru comunități de sufiști. La vârsta de 40 de ani, în 1980, am mers în pelerinaj la Mecca și Medina cu șeicul meu. În urma acestei experiențe islamice am scris trei cărți: Heart of the Koran, publicată în 1988, Recollecion de la Miel, publicată în 1989 și Atom from the Sun of Knowledge, care au fost primite cu brațele deschise de musulmani, dar și de non-musulmani, și care reprezintă un fel de inițiativă informală a păcii.   

Începând de la sfârșitul anilor ʼ60 cu tradiția Zen, sub îndrumarea maestrului japonez Eido Roshi, și trecând apoi la mijlocul anilor ʼ70 la budismul tantric tibetan, nu am încetat nici acum să studiez și să practic meditația budistă, lucru care m-a ajutat să scriu cartea Mother of the Buddhas. Am avut ocazia și onoarea ca eu și soția mea să mergem în pelerinaj împreună cu Lama Tomo Geshe Rinpoche la Bodhgaya și Sarnath în India, în 1981, iar în 1983, Sheila și cu mine am studiat timp de trei ani teologia mistică a Bisericii Răsăritene în cadrul seminarului din cadrul Bisericii Sfântul Vladimir. Am devenit enoriași ai Bisericii Ortodoxe și continuăm și acum, după câțiva ani, să mergem la capela de acolo. Nu consider demodat niciun studiu dintre cele menționate, ci încerc să rămân la curent cu cele patru tradiții sacre – Ramakrishna Vedanta, budismul Vajrayana, Ordinul derviș Jerrahi și creștinismul ortodox răsăritean.

 

În 1992 a fost publicată cartea Great Swan: Meetings With Ramakrishna (carte publicată în limba română sub titlul Întâlniri cu Ramakrishna, al cărui conținut reprezintă cheia tuturor experiențelor mele de viață. Cartea oferă o punte de legătură între Orient și Occident, punte pe care eu am străbătut-o în ambele direcții și pe care o pot trece cu ușurință mulți oameni, fără să-și piardă integritatea intelectuală, culturală și spirituală. Este un portret viu în care sunt ascunse secrete esențiale ale desfășurării interacțiunii culturale și dezvoltării spirituale din secolul al XXI-lea. Inspirați de Ramakrishna, cerința noastră este să creăm o societate globală bazată pe înțelegerea intuitivă a Sacrului, o societate diversă și fără limite.”

„Eliberarea finală” a lui Lex a avut loc pe 1 noiembrie 1995, de Ziua Tuturor Sfinților și Jagaddhatri Puja, ziua sfântă dedicată idealului ales al lui Sri Sarada Devi. A rămas conștient până în clipa în care spiritul său a părăsit trupul, în ciuda cancerului. Lex Hixon a trecut în neființă așa cum a trăit: conștient, fericit și spiritual. Ultima sa carte, Living Buddha Zen, a fost publicată chiar înainte de moartea sa.

Suport clienti luni - vineri, între orele 12:00 - 17:00

0746.201.369 office@editura-atman.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!