Suferi de purici mentali când meditezi? Patru sfaturi de la Pisica lui Dalai Lama

Suferi de purici mentali când meditezi? Patru sfaturi de la Pisica lui Dalai Lama

Într-una din cărțile sale, Pisica Sfinției Sale ne face la un moment dat o confesiune jenantă:

„Trăind alături de Dalai Lama, înconjurată fiind de călugării de la Mănăstirea Namgyal, și întâlnindu-i în mod frecvent pe cei mai onorabili maeștri în meditație din budismul tibetan, ai crede că printre multiplele mele calități admirabile se numără și cea de meditator desăvârșit.

Dar, vai, dragă cititorule, nu este deloc așa!

Oi fi eu nemaipomenit de frumoasă, cu ochii mei albaștri, fermecători, chipul de culoarea cărbunelui și blana bogată de culoare crem. Oi fi eu o celebritate mondială a cărei bunăstare este un subiect de mare interes pentru diverse eminențe, precum ocupanții Biroului Oval, ai Palatului Buckingham și ai zonelor selecte de pe colinele de la Hollywood.

Dar un meditator înnăscut? Aș vrea eu!”

 

Pisica Sfinției Sale (PSS) este pe deplin conștientă de multiplele beneficii ale meditației asupra vieții de zi cu zi. Ea trăiește cu unul dintre cei mai mari maeștri în viață și se cuibărește chiar lângă el, în fiecare dimineață când Sfinția Sa meditează. Dar când încearcă și ea să mediteze, descoperă că suferă de purici mentali. Imediat cum își focalizează atenția asupra propriei respirații, este asaltată de o duzină de gânduri supărătoare, înfiorătoare, ciupind-o de minte și distrăgându-i atenția.

Sună familiar?

Revelația cum că mințile noastre ne scapă de sub control și că suferim cu toții de purici mentali, este una dintre cele mai triste descoperiri pe care le facem când începem să medităm. Este de asemenea și unul din principalele motive pentru care oamenii renunță, convinși fiind că mintea lor hiperactivă îi descalifică pe ei în mod special. Dar tocmai pentru că suntem atât de agitați avem atât de mult de câștigat prin practica meditației – dacă am fi puțin perseverenți.

Prin urmare, ce cuvinte de alinare și încurajare ar putea PSS să ofere colegilor ei de suferință în ale neplăcerilor puricilor mentali? Ei bine, va trebui să citești toată seria pentru povestea completă, dar iată mai jos patru elemente pentru a te orienta în direcția cea bună:

  1. Este foarte obișnuit să ai o minte agitată.  Este atât de frecvent, încât primele două din cele nouă stadii ale concentrării meditative – un etalon stabilit de peste 2.500 de ani – descriu această etapă ca fiind experiența tipică a tuturor ființelor atunci când încep să mediteze.  Ceea ce contează nu este de la ce nivel începi, ci la ce nivel ajungi. Dacă vei continua să meditezi corespunzător, concentrarea se va îmbunătăți. Nu există altă alternativă. În același fel în care după un anumit timp antrenamentul trupului are efecte observabile, repetabile și măsurabile, și antrenamentul minții este la fel.
     
  2. Chiar dacă s-ar putea ca puterea ta de concentrare să fie slabă, simplul fapt de a face prezența la locușorul de meditație are profunde efecte pozitive asupra trupului și minții.  Cercetările clinice din ce în ce mai numeroase ne arată cum indicatorii hormonali se schimbă, undele creierului nostru se modifică, nivelurile noastre de stres se reduc și markerii psihologici sunt îmbunătățiți chiar și atunci când ni se pare că mintea zburdă pe câmpii.  În realitate, nu este neobișnuit să simți în primele zile că puterea ta de concentrare este firavă, nu datorită faptului că chiar este, ci datorită faptului că simțul tău de conștientizare devine mai ascuțit.  Dacă este așa – e de bine, nu te opri!
     
  3. Practica meditației este puțin cam ca alergatul printr-o fermă foarte mare. Copacii din grădină (concentrarea meditativă) vor avea nevoie de ani pentru a face fructe. Dar legumele de sezon vor aduce rezultate evidente, pe termen scurt. Ce sunt aceste legume metaforice? S-ar putea să găsești unele lucruri care te enervau la maxim că acum te enervează mai puțin. S-ar putea să trăiești niște experiențe gen „aha” atunci când înțelegeri asupra vieții personale sau profesionale vor apărea brusc la suprafața conștiinței tale.  S-ar putea de asemenea să simți o mai mare plăcere de la experiențele simple, de zi cu zi.
     
  4. Chiar dacă în majoritatea timpului, cea mai mare parte din sesiunile tale de meditație sunt sabotate de puricii mentali, dacă perseverezi, într-o bună zi vei cunoaște un moment de pace când mintea ți-e focalizată, simțul separării dintre observator și obiectul observației se dizolvă și ai o scurtă intuiție a ceea ce este posibil. Țin să te felicit de pe acum pentru acel moment, dragă cititorule, când tocmai vei fi experimentat „puterea lui miau” - simplul fapt de a fi aici și acum!


david michie

Suport clienti luni - vineri, între orele 12:00 - 17:00

0746.201.369 office@editura-atman.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!