Zece beneficii ale lecturii

Zece beneficii ale lecturii

Când a fost ultima dată  când ai citit o carte? Obișnuințele tale zilnice legate de citit se rezumă la postările de pe Twitter sau Facebook și la instrucțiunile de pe pachetele de mâncare instant?  Dacă ești unul dintre nenumărații oameni care nu au obiceiul de a citi zilnic, ai putea ieși în pierdere: lectura are un număr foarte mare de beneficii, dintre care expunem mai jos doar câteva.

1. Stimulare mentală

Studiile științifice au demonstrat că cei care au o minte stimulată în mod constant prezintă riscuri mai mici de a dezvolta bolile Alzheimer și demența, iar în cazul celor la care aceste boli sunt deja prezente, menținerea creierului activ încetinește progresul afecțiunilor mentale. Ca și orice alt mușchi din corpul uman, creierul are nevoie de exercițiu pentru a se menține puternic și sănătos, așa că expresia “ce nu folosești, vei pierde” se potrivește foarte bine când vine vorba despre minte. Cititul este un mijloc excelent de a stimula creierul în fiecare zi.

2. Reducerea stresului

Indiferent cât stres acumulezi din cauza serviciului, în relațiile personale sau din cauza altor circumstanțe cu care te confrunți în viața cotidiană, acesta se evaporă ca prin minune atunci când te scufunzi într-o poveste captivantă. Un roman bine scris te poate transporta pe alte meleaguri, în timp ce cititul ziarelor și privitul știrilor la televizor te vor menține încorsetat în problemele de zi cu zi. Lectura zilnică alungă tensiunile și facilitează relaxarea mentală.

3. Cunoașterea

În tot ceea ce citești poți descoperi noi informații, care ar putea deveni folositoare la timpul potrivit. Cu cât ai mai multă cunoaștere, cu atât ești mai bine pregătit pentru a face față provocărilor.

În plus, iată ceva ce merită a fi luat în considerare: dacă se va petrece să ajungi la un moment dat în circumstanțe de grele încercări, ține minte că chiar dacă ai putea pierde serviciul, posesiunile, banii, sau chiar sănătatea trupească – cunoașterea îți va rămâne.

4. Dezvoltarea vocabularului

Cu cât citești mai mult, cu atât mai mult ești expus la din ce în ce mai multe cuvinte noi, iar o parte dintre acestea își vor face loc în vocabularul folosit în mod constant. Vorbirea plină de elocvență și o paletă largă de cuvinte în vocabularul personal sunt de mare ajutor în orice profesie, iar faptul că poți aborda cam orice subiect de conversație poate însemna un mare plus pentru încrederea în sine. Citirea cărților este foarte importantă pentru cei care învață limbi străine, întrucât au astfel șansa de a întâlni cuvinte folosite în context, ceea ce îi va ajuta atât la exprimarea orală fluentă cât și în scris.

5. Îmbunătățirea memoriei

Când citești o carte, ești pus în situația de a ține minte tot felul de detalii legate de personaje, trecutul lor, motivele, dorințele, nuanțele dezvoltării personalităților de-a lungul poveștii, precum și diferitele aventuri prin care trec. Este o cantitate destul de mare de informații de reținut. Iar partea și mai uimitoare este că fiecare nouă amintire pe care o creăm formează noi sinapse ori le întărește pe cele existente. Acestea îmbunătățesc memoria pe termen scurt și stabilizează stările de spirit.

6. Dezvoltarea gândirii analitice

Ai citit vreun roman captivant și bine scris, descoperind că înainte să ajungi la final deja știai cum se va termina? Dacă s-a petrecut așa, înseamnă că ai reușit să îți folosești gândirea critică și analitică, reținând detaliile și indiciile oferite de autor care te-au condus spre a desluși cum se va termina povestea.

Dezvoltarea acestor abilități va fi de folos și în viața de zi cu zi, când vei reuși să îți exprimi opiniile clar, după ce vei fi analizat în prealabil toate aspectele implicate.

7.  O mai bună atenție și concentrare

În lumea în care trăim, atenția ne este distrasă pe măsură ce realizăm o mare varietate de activități în fiecare zi. În numai 15 minute, omul de rând va lucra la ceea ce are de făcut la serviciu, își va verifica emailul, va vorbi cu amici pe chat, skype, etc., va fi cu ochii pe twitter ori facebook, îi va monitoriza telefonul mobil și va interacționa cu colegii de muncă.

Pe de altă parte, atunci când citești o carte, întreaga atenție este focalizată asupra firului narativ, iar ce se petrece în jurul tău intră într-un plan secundar. S-a demonstrat că cei care se relaxează citind o carte captivantă în pauzele de la serviciu sau în metrou, în drum spre locul de muncă, sunt apoi mai atenți și mai productivi.

8. Dezvoltarea abilității de a scrie

Acest aspect merge mână în mână cu dezvoltarea vocabularului. Expunerea la opere publicate, bine-scrise are un efect dovedit asupra abilităților scriitoricești ale unei persoane, prin observarea cadenței, fluidității și a stilurilor de scris ale altor autori care fără îndoială că vă influențează propriul stil.

În același mod în care muzicienii se influențează unul pe altul și cum pictorii folosesc tehnici consacrate de către maeștrii precedenți, astfel și scriitorii învață să creeze proză citind lucrărule altora.

9. Liniștire 

În plus față de relaxarea care însoțește cititul unei cărți bune, este posibil ca subiectul despre care citești să-ți aducă o mare pace și liniște.

Cititul textelor spirituale vă scade tensiunea și aduce un calm profund, în timp ce cititul cărților de dezvoltare personală a fost demonstrat că ajută oamenii ce suferă de diverse tublurări de dispoziție și boli mentale.

10. Distracție inclusă la pachet

În biblioteci puteți găsi mijloace gratuite (sau foarte ieftine) de distracție. Cele mai multe biblioteci au cărți pe toate subiectele pe care vi le puteți imagina, și din moment ce stocurile de volume sunt înnoite regulat, nu vei rămâne fără material pentru o nouă aventură.

În plus, multe biblioteci oferă posibilitatea lecturării cărților în format electronic, așa că te poți delecta din confortul casei, sau dintr-un parc, citind pe e-reader, iPad sau laptop.

Există ceva captivant de citit pentru fiecare om de pe planetă care știe să deslușească literele, fie că este vorba despre ficțiune, poezie, biografii, cărți de spiritualitate, de dezvoltare personală și așa mai departe. Așa că iată o provocare pentru ziua de astăzi: ridică-te de la calculator pentru o vreme, dechide o carte și umple-ți sufletul de desfătare!

Suport clienti luni - vineri, între orele 12:00 - 17:00

0746.201.369 office@editura-atman.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!