david lynch russel brand MT

 

Russel Brand, firavul comedian britanic, și-a făcut o carieră prin purtarea sa scandaloasă. În timp ce era gazdă a unei emisiuni la MTV UK, a apărut la o emisiune îmbrăcat precum Osama bin Laden. La gala premiilor anuale ale aceleiași televiziuni, a comparat-o pe Britney Spears cu o „femeie Cristos” și a fost ulterior dat afară de la BBC după ce a lăsat mesaje vulgare pe mesageria vocală a unui actor de 78 de ani, o farsă pe care chiar și prim-ministrul acelei țări s-a simțit obligat să o denunțe.

Este cel puțin discordant (ca să o spunem într-o manieră draguță) să auzim că dl.Brand, în vârstă de 35 de ani, vorbește pasional și sincer despre consolarea pe care a găsit-o în Meditația Transcendentală (MT). Cu toate acestea, în Decembrie 2010 s-a aflat pe scena Muzeului Metropolitan de Artă (în vreme ce noua sa soție la vremea respectivă, Katy Perry, aștepta în culise), descriind cum MT l-a ajutat să își vindece rănile sale emoționale.

Meditația Transcendentală a fost incredibil de valoroasă pentru mine, atât în recuperea mea din dependența de droguri, precum și în viața mea personală, în căsătorie și în viața mea profesională” spune dl. Brand despre tehnica care presupune două sesiuni de 15-20 de minute pe zi în care trebuie repetată în tăcere o mantră formată din una până la trei silabe, astfel ca practicanții să poată accesa o stare cunoscută ca fiind o conștiință transcendentală. “Chiar zilele trecute mi-a venit o idee în timp ce meditam, idee care cred că valorează milioane de dolari.

russel brand

 

Brand a participat la un eveniment de caritate pentru David Lynch Foundation, o organizație care oferă MT în mod gratuit studenților cu dificultăți, veteranilor, celor fără adăpost, prizonierilor și altor categorii defavorizate. Ca și alți oaspeți prezenți, Brand a fost consiliat personal de Lynch, enigmaticul regizor de filme practicant devotat al MT – fondată în 1958 de către liderul spiritual Maharishi Mahesh Yogi – încă de pe vremea primului val de popularitate al acesteia, de la sfârșitul anilor `60. Atunci a fost perioada în care Mia Farrow, după divorțul de Frank Sinatra, s-a alăturat celor de la Beatles în ashramul lui Maharishi din Rishikesh, India. Tot atunci George Lucas a început să mediteze și au existat zvonuri cum că și-a construit personajul Yoda din Războiul Stelelor pe seama lui Maharishi (asemănarea e stranie); și tot atunci gazda unui talk-show, Merv Griffin, a fost introdus în practica acestei tehnici de către partenerul său de tenis - actorul Clint Eastwood, și l-a invitat ulterior pe Maharishi în show-ul său în 1975.

De atunci, susținerea celebrităților și automat și numărul de înscrieri s-a mai redus. Aceasta până prin 2007 când, conform programului național al Meditației Transcendentale, înscrierile s-au triplat.

Programul Meditației Transcendentale argumentează succesul acestei tehnici cu o serie de studii recente, care sugerează că MT poate reduce presiunea sangvină și stresul, dar și relativei scăderi a prețului său (cursul pentru adulți în Statele Unite a cunoscut o evoluție financiară de la 75 dolari în anii `60 la 2.500 de dolari în 2007, scăzând apoi la 1.500 în 2008 probabil din cauza contracției economiei). Cu nimic mai prejos se regăsește fundația lui David Lynch, creată în 2005, în cadrul căreia celebrități precum Russel Brand, intervievați frecvent de către presă despre dietele și despre stilurile lor de viață alternative, au recomandat adeseori tehnica MT.

susan sarandonImaginați-vă valurile de la suprafața unui ocean” Dr. Mehmet Oz (care meditează într-un fotoliu într-un loc special amenajat din dormitorul său), a declarat la acel eveniment de caritate pentru fundația lui David Lynch. “Eu mă aflu într-o barcă cu vâsle, permanent confruntându-mă cu valurile și cu apa ce se izbește de barca mea. Tot ce trebuie să fac este să ma scufund în liniștea din adâncuri, pacea de dedesubtul suprafeței oceanului.”

Actrița Susan Sarandon meditează o dată pe zi, timp de 20 de minute înainte de culcare. „Mă ajută să mă relaxez și să mă focalizez”, spune ea. (Susan spune că nu practică MT pentru a atinge un anumit scop, ci doar pentru că se simte mai bine.)

mobyArtistul Moby, un alt oaspete, a meditat pe bancheta din spate a unui taxi. „Meditația Transcendentală mi-a oferit o altă perspectivă asupra agitației”, spune el. Anume aceea că „este o stare temporară a minții și nu trebuie să iau neapărat în serios”. Moby a spus că tehnica l-a ajutat să renunțe la alcool, acum mai mult de un an în urmă. „Obișnuiam să cred că MT este pentru hipsteri bătrâni și ciudați”, a adăugat el. “Apoi însă, am auzit că David Lynch era implicat și acest lucru m-a făcut curios.”

În după-amiaza de dinainte de eveniment, David Lynch, în vârstă de 65 de ani, a ajuns la muzeu ținându-se de mână cu soția sa, Emily, în vârstă de 32 de ani, și a fost condus de către un angajat al muzeului într-o cameră verde, în josul scărilor. Lynch, precum un personaj desenat, și-a păstrat aceeași uniformă timp de decenii: o cămașă albă sub un costum negru, având părul grizonat. Servind un sandwich cu ou și salată, ne-a explicat cum a ajuns el să practice meditația.

„Nu prea aveam nimic în comun cu meditația”, a spus Lynch, în accentul său specific pe care anii petrecuți în Los Angeles n-au reușit să-l dilueze. „Am crezut că era un moft. Am crezut că trebuie să mănânci nuci și struguri și nu vroiam să am de-a face cu așa ceva.”

David Lynch a fost convins de sora sa, Martha, când a început să aibă probleme în căsnicie cu prima din cele patru soții ale sale - Peggy, pe la începutul anilor 70. “Acumulasem o grămadă de furie și mă răzbunam pe ea”, spunea David. “Eram o persoană slabă. Nu aveam încredere în mine. Nu eram fericit cu mine însumi. La două săptămâni după ce am început, soția mea veni la mine și mi-a spus: ”Unde a dispărut furia din tine?” Aveam un sentiment de liberate și fericire, care creștea în mine. A fost ca o eliberare. Am simțit cum întreaga natură îmi zâmbește. Lumea părea din ce în ce mai frumoasă. Există un ocean de dragoste necondiționată înăuntrul nostru, fiind dificil să păstrezi un conflict în acea stare.” (cu toate acestea, un an mai târziu, David si Peggy au divorțat). 

E ușor să consideri astfel de afirmații drept aiureli New Age – cine poate uita personajul excentric interpretat de Jeff Goldblum în ”Annie Hall” plângându-se la telefon că și-a uitat mantra? – dar nu la fel de simplu când persoana care o recită a creat cele mai vii și mai admirate filme ale sale chiar în zilele în care renunța la starea conștientă timp de 30 de minute pe zi.

”Artiștii obișnuiesc să spună uneori: ”Am nevoie de ceva suferință, de furie care să mă inspire.” Dar cât de mult poți să muncești și cât de bine dacă îți plesnește capul de durere sau dacă ai diaree și vomiți? Poate că suferința e o tehnică romanțată de a agăța femei, dar și un dușman declarat al creativității.”

Explicând procedura, dr. Lynch devine tot mai implicat și folosește efecte sonore: ”E ca o cheie care deschide ușa către comoara de dincolo”, a explicat el. ”Iată o experiență – bang! – coerență totală a creierului. Exact ceea ce lipsește din viața noastră azi: inteligență nelimitată, creativitate, fericire, dragoste, energie, pace. Senzații precum tensiunea, neliniștea, stresul traumatizant, tristețea, depresia, ura, furia, nevoia de răzbunare, frica – bang! – toate dispar. Observi că viața devine din ce în ce mai bună. Dă-le oamenilor această experiență și – bang! Frate, e grozav!”

A împărtăși această experiență este unul din obiectivele fundației lui Lynch. Suma strânsă la evenimentul caritabil din decembrie – alături de alte donații private – acoperă costul programului de Meditație Transcendentală prin care această tehnică se predă în școli și în închisori, dar și altor grupuri care aplică pentru o bursă în acest sens (anumiți părinți de la școli publice s-au opus programului, pe motiv că este inspirat din Hinduism; fundația revine cu mențiunea că acest program nu este o religie și că nu implică niciun sistem de credințe).

În ultimul deceniu, cercetări independente au arătat că această tehnică poate contribui la reducerea hipertensiunii, a obezității și a diabetului la pacienți cu afecțiuni cardiovasculare (un exemplu în acest fiind studiile de la centrul medical Cedars – Sinai din Los Angeles), dar și că este benefică funcționării creierului și dezvoltării funcției cognitive (o universitate americană). Pe de altă parte, Sara Weber, președinta programului postdoctoral în psihoterapie și psihanaliză ”Studii de meditație” din cadrul Universității New York, și-a exprimat scepticismul: ”Credeți-mă, meditația aduce într-adevăr o stare de relaxare și oricine vrea să se relaxeze, iar starea asta de relaxare te face să te simți mai bine și, probabil, contribuie într-o anumită măsură la rezultatele susținute,” a menționat dr. Weber. ”Unii oameni fac față oricărei situații calmându-se, pur și simplu. Alții, în schimb, care au suferit traume, se delimitează de context și intră într-o înfundătură, unde nu mai simt nimic. Ce se întâmplă dacă această separare are loc chiar în mijlocul unei sesiuni de plutire?”

Din experiența ei, a adăugat dr. Weber, tehnica meditației poate avea și efecte colaterale: ”Unii oameni au declarat că s-au simțit complet debusolați, cu experiențe emoționale extrem de intense și de nocive.”

Revenind la fundația domnului Lynch, Robert Roth, vicepreședinte al acestei fundații – cunoscut celebrilor clienți ai Meditației Transcendentale drept Bobby – se afla la un moment dat la masă cu domnul Brand și cu doamna Perry. Robert Roth a subliniat de câteva ori că scopul etalării de celebritate era de a strânge fonduri și nicidecum de a câștiga mai mulți adepți: ”Nimeni nu va medita de două ori pe zi doar pentru că un regizor de la Hollywood face chestia asta.”

Deși contribuie foarte mult la generarea de publicitate și de conștientizare, adoptarea meditației de către comunitatea din Hollywood ar putea stigmatiza mesajul programului de Meditație Transcendentală, din cauza gusturilor spirituale schimbătoare ale acestei comunități – vezi exemplul Madonnei față de kabbalah sau al lui Tom Cruise față de Biserica Scientologică.

Într-adevăr, cel puțin unul dintre invitații la gala de binefacere a depășit etapa Meditației Transcendentale: ”Am încercat acum 10 ani”, povestește Rose McGowen, actriță. ”A fost fantastic, dar acum mă antrenez în sporturi de contact. Personal, e singura chestie care mă relaxează. Cred că și David Lynch ar fi de acord cu mine.”

 

 


Senior Editor la Editura ATMAN din 2013, pasionat de spiritualitatea orientală, călătorii, de frumos și evident - de cărți, aflat mereu în căutarea extaziantă a acelei realități care este esența ultimă a oricărei ființe umane.