Chat with us, powered by LiveChat
Cărți de spiritualitate, dezvoltare personală, religie, psihologie practică, relații de cuplu, știință și spiritualitate, sănătate

Coș de cumpărături

0 produse - 0 Lei

De la multimilionar la viața în rulotă

oprah.com

tom shadyac

 

Cu ani în urmă, Tom Shadyac părea să aibă totul: o carieră de milioane de dolari în regie de filme de succes la Hollywood - ”Dumnezeu pentru o zi” sau ”Profesorul trăsnit” – o proprietate de 5.000 de metri², mașini de lux, avioane private, invitații la petreceri extravagante și multe altele. O viață la care majoritatea oamenilor doar visează. În ciuda acestor privilegii, Tom spune că simțea adesea că ceva nu era în regulă: ”Locuiam într-o casă despre care cultura mea mă învățase că reprezintă măsura succesului”, explică în documentarul ”Eu sunt”.

”Am avut un sentiment extrem de clar și de bizar, totodată: nu eram deloc fericit.”

Tom povestește că s-a confruntat o bună bucată de vreme cu senzația de deșertăciune, după un accident traumatizant de bicicletă în 2007, în urma căruia a căpătat un dureros sindrom posttraumatic. După câteva luni pe care le descrie drept ”tortură”, Tom percepea moartea ca pe o alternativă acceptabilă. ”În fața propriei morți, am dezvoltat un extraordinar simț de claritate și scop”, explică el în documentar.

”Dacă tot am să mor curând, mi-am spus: ce vreau să las în urmă?
Și totul a devenit extrem de limpede.
Voiam să le spun oamenilor ce știam, ce aflasem eu: anume că lumea în care trăim e o minciună.”

La 5 luni după accident, Tom a început filmările la documentarul ”Eu sunt”, menit să răspundă la 2 întrebări fundamentale: ce nu e în regulă cu lumea noastră și ce putem face în sensul ăsta? Tom consideră că parte din ce nu e în regulă – și minciuna despre care spunea că o trăiește – este însăși definiția pe care cultura noastră o dă succesului. ”Avem un model teribil de extrinsec al succesului”, crede el. ”Trebuie să ai un anumit statut profesional, avere … eu cred că succesul e o chestiune intrinsecă … Înseamnă dragoste, bunătate, comunitate.”

În călătoria sa pentru a descoperi ce îl face cu adevărat fericit și de ce nu se mai regăsește în lumea noastră, Tom a adoptat schimbări majore. Azi, locuiește într-o rulotă modestă, merge la serviciu pe bicicletă și zboară cu liniile comerciale – și e mai fericit ca niciodată. ”Mi-am dat seama de anumite ipocrizii din viața mea acum 10 sau 12 ani, iar schimbările au fost inevitabile pe măsură ce îmi puneam tot mai multe întrebări. Accidentul de bicicletă m-a determinat să vorbesc despre călătoria mea.”

Acest itinerar este prezentat pe larg în documentarul ”Eu sunt” (I Am), prin intermediul unor întrebări relevante despre viață, natura umană, comportamentul uman și cultură, menite să ridice dileme profunde și să explice de ce lucrurile sunt ceea ce sunt. Ca să găsească răspunsurile necesare, Tom a cercetat scrieri ale oamenilor de știință, ale filosofilor, poeților și altora și a vorbit cu gânditori precum arhiepiscopul Desmond Tutu, omul de știință Dean Radin, cercetătorul Rollin McCraty de la Institutul HearthMath, jurnalista Lynn McTaggart, profesorul Dacher Keltner de la Universitatea din Berkeley, scriitorul Thom Hartmann și mulți alții. Concluziile sale se reunesc în jurul a 3 concepte cheie prezentate în ”Eu sunt”:

  1. Este demonstrat științific că rasa umană este interconectată.
  2. Natura umană este preponderent cooperantă și mai puțin competitivă.
  3. Lipsa plăcerii și a pasiunii din viața ta va ajunge în cele din urmă să te distrugă.

În documentarul ”Eu sunt”, explică Tom, ”este vorba despre o lege fundamentală căreia i se supune întreaga natură, dar pe care specia umană o încalcă în fiecare zi. Această lege a evoluat de-a lungul a miliarde de ani și este valabilă și azi: nimic în natură nu cere mai mult decât are nevoie.”

comments powered by Disqus
- 28%
Manual de folosire a vieţii
Manual de folosire a vieţii
De ce mai puțin este mai mult, ne explică un faimos regizor
(această carte nu este momentan disponibilă)
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor.   Mai multe despre cookies     
OK

Newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele apariții editoriale, reduceri de preț sau promoții speciale

Abonare

Favorite

Trebuie să fiți autentificat pentru a adăuga produse la Favorite.

Click aici pentru autentificare dacă aveți deja un cont , sau aici aici pentru crearea unui cont nou.