Chat with us, powered by LiveChat
Cărți de spiritualitate, dezvoltare personală, religie, psihologie practică, relații de cuplu, știință și spiritualitate, sănătate

Coș de cumpărături

0 produse - 0 Lei

Interviu: Tom Shadyac despre cartea Manual de folosire a vieții

Nell Minow - http://www.beliefnet.com

tom shadyac - manual de folosire a vietiiMă bucur de fiecare dată când am ocazia să stau de vorbă cu Tom Shadyac, regizorul de succes de la Hollywood (a regizat ”Ace Ventura-Detectiv de animale”, ”Bruce Atotputernicul”), care își dedică mai nou timpul explorării sensului vieții și împărtășirii concluziilor sale. Ultima oară ne-am conversat despre documentarul ”Eu sunt”. Recent, însă, a scris o carte intitulată ”Manualul de folosire a vieții: dialoguri între frică și adevăr” și a fost suficient de amabil să ne dezvăluie câteva gânduri.

Mi-a plăcut foarte mult dialogul imaginat între frică și adevăr, mai ales când frica spune că ”trebuie să deții lucruri”, iar adevărul spune ”deține puterea de a alege”. Mi s-a părut o perspectivă plină de semnificații. Poți detalia, te rog, asupra ideii de a deține?

Avem o capacitate limitată de a deține lucruri, iar adevărul susține că ideea de a deține poate fi înțeleasă într-un context mai larg. Societatea apreciază în special posesia de bunuri materiale, proprietăți, bunuri personale; ceea ce vreau eu să spun este că deținem, de asemenea, și capacitatea de a alege în viață. În sensul ăsta, înțeleg să am capacitatea de a aprecia mai mult comunitatea decât câștigul. E un fel de a privi ideile considerate general valabile din alt punct de vedere.

Dacă încercăm un alt punct de vedere, descoperim că lucrurile de care ne temem cel mai tare nu sunt chiar atât de înfiorătoare.

Așa dispar de fapt balaurii. Nu doar în mitologie, ci și în viața reală. Cred că orice teamă poate fi studiată și, dacă nu dispare, înseamnă că este o certitudine. Nu mă duc să alerg pe autostradă fiindcă știu sigur că mă va lovi o mașină. Dacă teama îmi spune că nu pot avea o conversație cinstită cu soția mea sau cu părinții, îi caut motivația și va dispărea. După care voi fi în stare să-mi susțin opiniile într-o conversație decentă.

Am senzația că vremurile în care trăim ne conduc foarte ușor la disperare. Cum reușești să menții un sentiment de mulțumire, când frustrările pot fi atât de puternice?

Rezultatele nu depind de mine. Scopul meu este să împărtășesc experiențele și concluziile mele și să transfer rezultatele în mâini mai pricepute. Știu că un organism lovește cel mai tare când e pe moarte, la fel și teama devine extrem de intensă când urmează să pierdem ceva. Cred că genul ăsta de teamă este foarte prezentă în relațiile noastre, chiar și în modul cum facem afaceri. Oamenii își dau seama că e o construcție de cărămizi care vor cădea la un moment dat și atunci frica devine foarte puternică. Nu știu unde ne aflăm acum pe acest parcurs, dar cred că indiferent că suntem la începutul sau la capătul lui, adevărul rămâne singura certitudine și trebuie să ne bazăm pe chestia asta.

Simți o chemare în a transmite acest mesaj. Nu e frustrant când oamenii nu ascultă?

Și eu sunt om și am parte de propriile mele experiențe, așa că aș minți probabil să spun că nu mă simt uneori frustrat sau trist. Dar trec repejor peste astfel de stări, fiindcă pot să văd balanța dreptății, balanța universului care se înclină spre dreptate. E o balanță destul de amplă, dar totuși se înclină spre dreptate. Îmi imaginez cât de frustrați au fost primii 12 oameni care au pornit mișcarea anti sclavie, fiindcă lumea nu percepea frumusețea în diversitatea raselor. Privind în urmă, suntem uluiți, fiindcă ei înțeleseseră un adevăr care era foarte aproape să devină realitate. Și iată unde s-a ajuns în recunoașterea drepturilor pentru comunitățile de același sex sau transsexuali. Mi se pare că rezultatul s-a scris deja. Balanța se înclină către dreptatea lor. Poate părea frustrant azi, dar privind în istorie, oamenii au avut mereu tendința de a înclina spre dreptate, chiar dacă nu pare evident la prima vedere. Dacă privim evoluția speciei umane în timp, sunt lesne de remarcat schimbările prin care a trecut. Poate nu le percepem facil, pentru că ne pierdem în rutina de zi cu zi, în ororile prezentului. Nu vedem gesturile de dragoste, tendința lucrurilor de a adopta calea dreaptă. Cât timp va exista, sclavia va fi ilegală; când femeile nu vor mai fi considerate proprietatea cuiva în unele state, vor dobândi mai multe drepturi; crezi sau nu, războaiele sunt tot mai rare. Cred în chestiile astea și mai cred că cine a creat universul ăsta, energia creatoare, știe foarte bine ce face și face în așa fel ca dragostea să fie mai puternică decât ura. Dacă ar fi fost invers, aș fi pierdut orice speranță. Dar nu e cazul, iar eu cred în regula asta și cred că la un moment dat ne vom trezi.

comments powered by Disqus
- 28%
Manual de folosire a vieţii
Manual de folosire a vieţii
De ce mai puțin este mai mult, ne explică un faimos regizor
(această carte nu este momentan disponibilă)
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor.   Mai multe despre cookies     
OK

Newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele apariții editoriale, reduceri de preț sau promoții speciale

Abonare

Favorite

Trebuie să fiți autentificat pentru a adăuga produse la Favorite.

Click aici pentru autentificare dacă aveți deja un cont , sau aici aici pentru crearea unui cont nou.